weerstand:supp
Dine-Marij

Dine-Marij

Zo bouw jij aan jouw weerstand

Verkoudheid en griep komen ons in deze koude maanden helaas nog wel eens warm houden. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om jouw weerstand optimaal te houden. Het mediterraanse voedingspatroon geeft ons de juiste brandstof. Hiermee zorg je voor de aanwezigheid van de noodzakelijke vitaminen en mineralen die jij nodig hebt om jouw lichaam optimaal te kunnen laten werken.

Langdurige stress vraagt om langdurige aanmaak van jouw stresshormoon cortisol. Dit stresshormoon is ook jouw natuurlijke ontstekingsremmer. Dit is jouw eigen, natuurlijke vorm van ‘prednison’ of ‘hydrocortison’, die de dokter voorschrijft wanneer een ontsteking de kop in gedrukt moet worden. Langdurige stress zorgt er op deze manier voor dat jouw bijnier de voorraad cortisol al heeft uitgegeven aan stress voordat het wat voor jouw immuunsysteem kan betekenen. Hiermee ondermijn jij eigenlijk jouw immuunsysteem. Op lange termijn kan de bijnier zelfs overwerkt raken en jouw natuurlijke ontstekingsremmer cortisol minder goed aanmaken. Heb jij je altijd al afgevraagd waardoor je na een stressvolle periode ineens ziek werd? Dan weet je nu waardoor dit komt. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.

Ook onze slaap is erg belangrijk voor onze weerstand. Tijdens onze slaap wordt ons immuunsysteem aangesterkt. Minimaal 8 uur slaap per nacht en voldoende rust nemen is dan ook een superboost voor jouw immuunsysteem. Het gehele hormoonsysteem werkt overigens beter door 8 uur slaap per nacht. Met name de uren voor 00.00 uur tellen mee. Probeer dus op tijd onder de wol te duiken!

Nog een aantal suppletie adviezen:

  • Neem van oktober tot en met maart een goede vitamine D 25 tot 50mcg per dag
  • Neem daarnaast in de winterperiode dagelijks een goede omega-3
  • Neem tijdens verminderde weerstand of stress vitamine C 1000mg
  • Neem tijdens een uitbraak zink 25mg om jouw immuunsysteem een boost te geven
  • Kijk hier voor mijn favoriete onderhoudssupplement, de ‘Green Multi’.

Volg het ritme van de natuur, want wat meer ‘winterslapen’ is zo gek nog niet!

Deel dit bericht