progesteron
Dine-Marij

Dine-Marij

Hormoon progesteron belangrijk voor jouw hormoonbalans

Progesteron is een hormoon wat bij ons allemaal wat minder bekend is, maar toch een heel belangrijke rol speelt. Het is een hormoon dat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt en wordt geproduceerd in de bijnieren, testes bij de man en eierstokken bij de vrouw (tijdens de zwangerschap ook door de placenta). We kunnen een tekort aan dit hormoon krijgen door een teveel aan stress.

Aangezien de bijnieren een belangrijke rol vervullen in de productie van dit hormoon, maar ook de producenten zijn van ons stresshormoon cortisol, is er vaak een tekort aan progesteron wanneer de bijnieren overuren draaien door langdurige stressperiodes. Onze bijnieren kunnen het hormoon progesteron tijdens drukke tijden voor de aanmaak van ons stresshormoon cortisol gebruiken. Progesteron kan in het lichaam (als één van de weinige hormonen) verschillende hormoontekorten aanvullen, waardoor het op zijn eigen plekje tekort schiet. Een tekort aan progesteron is het gevolg. 

Het is dus belangrijk voldoende rust & ontspanning te nemen. Maar dat is best lastig met onze drukke levensstijl in de westerse maatschappij. Veelvoorkomende bronnen van stress zijn onder andere teveel of te intensief sporten (denk aan het lopen van een marathon), hoge & langdurige werkdruk, weinig slaap of rust, relationele spanningen, langdurig ziek zijn maar ook continue inname van ongezonde voedingsproducten die ons immuunsysteem belasten. Ons immuunsysteem is deels hetzelfde systeem als ons stresssysteem, op deze manier belast verkeerde voeding onze bijnieren. 

Maar waar hebben we nu eigenlijk progesteron voor nodig? Allereerst zorgt progesteron voor het in balans houden van onze sexhormonen oestrogeen en testosteron. Wanneer er een tekort aan progesteron ontstaat, zullen klachten passend bij een hoog oestrogeengehalte zich bijvoorbeeld sneller tentoonstellen. Maar progesteron heeft uiteraard nog meer functies. Van nature komt progesteron in de tweede fase van de vrouwelijke cyclus tot een hoogtepunt. Progesteron heeft een onderdrukkende werking op het cellulaire afweersysteem, waardoor een mogelijke zaadcel niet afgestoten zal worden. Samen met oestrogeen zorgt progesteron vervolgens voor een goede innesteling van de vrucht bij zwangerschap en helpt het bij de voorbereiding op melkproductie en borstvoeding.

Het hormoon progesteron balanceren in het lichaam kan dus een uitkomst bieden bij auto-immuunziekten, omdat het afweersysteem wat tot rust gebracht wordt. Ook kan het helpen bij een goede innesteling van de vrucht bij moeilijk zwanger raken. Maandelijkse menstruatieklachten kunnen verlicht worden, doordat progesteron bijdraagt aan een juiste balans in de sexhormonen. Tot slot is een gebalanceerd progesteron belangrijk bij overprikkeling, vanwege de rustgevende en kalme uitwerking op onze neurotransmitters.

Mogelijke klachten van laag progesteron:

  • Angst en prikkel-, of stressgevoelig
  • Vroege miskraam of onvruchtbaarheid
  • Onverklaarbare gewichtstoename of vocht vasthouden
  • Cyclische hoofdpijnen
  • Korte menstruatie
  • Auto-immuunziektes
  • PMS
  • Pijnlijke borsten
  • Slapeloosheid

Een natuurlijke & eenvoudige aanpak kan hulp bieden bij bovenstaande klachten. Deze duurzame aanpak zal op de lange termijn voor optimale gezondheid zorgen. Alvast één tip: probeer eerdergenoemde stressfactoren zoveel mogelijk te verminderen!

Deel dit bericht