zzzzvitex
Dine-Marij

Dine-Marij

Monnikenpeper voor vrouwelijke balans

Monnikenpeper is de Nederlandse benaming voor de plant Vitex Agnus Castus. Het dankt zijn naam aan het libido-verlagende effect bij de man, wat in vroeger tijden bij monniken werd ingezet. De plant komt van origine uit Zuid-Europa. Vitex is een plant met paarse bloemen waaruit bessen groeien met een peperachtige smaak. Er zijn tal van gezondheidsvoordelen aan deze bessen te ontlenen. De bessen zijn bij uitstek geschikt om de vrouwelijke balans te stimuleren.

Monnikenpeper heeft een fyto-progestagene werking. Dit wil zeggen dat het plantaardige stoffen bevat die de werking van het hormoon progesteron ‘nabootsen’. Weliswaar heeft dit een zwakkere werking dan ons eigen progesteron. Dit doet het kruid door de hypofyse meer LH (luteiniserend hormoon) aan te laten maken. LH leidt in de luteale fase (de vruchtbare periode) tot aanmaak van het hormoon progesteron. Tevens zorgt het voor een milde afremming van FSH (follikel stimulerend hormoon). FSH stimuleert de eierstokken tot productie van oestrogeen. Deze werking zorgt voor meer progesteron t.o.v. oestrogeen in de eierstokken. Daarnaast zorgt het kruid ervoor dat de progesteronreceptoren gevoeliger worden voor progesteron.

Het vrouwelijk lichaam heeft het hormoon progesteron vervolgens nodig voor voldoende ontspanning in aanloop naar de menstruatie. Om deze fase met zo min mogelijk klachten te doorlopen. Maar ook voor haar vruchtbaarheid, wanneer een zwangerschap gewenst is. Indien er een bevruchting heeft plaatsgevonden, is voldoende progesteron nodig voor een goede innesteling van de vrucht in de baarmoederwand. Dit is een cruciale periode voor een succesvolle zwangerschap. Helaas is dit een periode waarin het bij veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen mis gaat. De meest voorkomende oorzaak voor een tekort aan progesteron is een hoog stressniveau. Het hormoon progesteron kan gedurende een periode van stress gebruikt worden voor extra aanmaak van het stresshormoon cortisol. Zodoende zie je bij vrouwen met hogere stressniveaus een verminderde vruchtbaarheid. In onze huidige maatschappij zie je dat veel vrouwen een behoorlijke druk ervaren. Dit kan voor tal aan klachten zorgen. Een goede werking van het hormoon progesteron is hierin een belangrijk aandachtspunt. Lees hier ook mijn blog over Progesteron.

Verder werkt Monnikenpeper balancerend op de productie van het hormoon prolactine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de melkproductie in de borsten. Het kruid kan dan ook uitkomst bieden bij een onevenwichtige prolactinespiegel. Bij gespannen en pijnlijke borsten in de menstruatie-periode kan dit kruid voor verlichting zorgen.

Bij onderstaande klachten kun je aan Monnikenpeper denken:

  • PMS klachten (vocht vasthouden, acne, hoofdpijn, krampen, prikkelbaarheid)
  • Pijnlijke borsten
  • Pijnlijke menstruatie
  • Cyclusstoornissen (te frequent of onregelmatig)
  • Teveel, te weinig of tussentijds bloedverlies
  • Cycli zonder eisprong
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • PCOS
  • Overgangsproblemen

Let wel: gebruik Monnikenpeper van goede kwaliteit en in de juiste dosis. Kijk hier voor mijn favoriet.

Deel dit bericht