zzzzmatcha
Dine-Marij

Dine-Marij

Matcha thee als krachtig antioxidant

Matcha thee is een hele pure & sterke poedervariant van groene thee en komt van origine uit China. Matcha thee wordt van dezelfde plant als de gewone groene thee gemaakt. Echter worden de bladeren voor het plukken een aantal weken uit de zon gehouden. Dit bevordert de aanmaak van het gezonde stofje chlorofyl. Je vindt deze thee steeds vaker in de supermarkt of speciaalzaken. Er zijn tal van gezondheidsvoordelen aan matcha thee te ontlenen. Matcha thee staat met name bekend om het hoge gehalte aan anti-oxidanten.

Anti-oxidant betekent letterlijk ‘tegen zuurstof’. Zuurstof zorgt voor oxidatie- schade aan cellen in het lichaam. Deze beschadigde cellen worden dan ook wel vrije radicalen genoemd. Deze vrije radicalen kunnen in het meest ongunstige geval schade geven aan cellen en weefsels in ons lichaam. Oxidatie is een normaal proces in het lichaam maar wordt versneld door ongezonde voeding, roken en andere chemische stoffen. We kunnen niet zonder zuurstof, maar gaan er ook langzaam aan dood. Een ander woord voor oxidatie is roesten. Ouderdomsvlekken zijn de roestplekken van de mens. Anti-oxidanten voorkomen schade in het lichaam door vrije radicalen weg te vangen. Matcha thee is rijk aan bioflavonoïden, dit zijn de stofjes met een anti-oxidatieve werking. Matcha thee bevat antioxidanten uit de groep catechines. Dit is een subgroep van bioflavonoïden, welke vooral in matcha thee te vinden is. Met name de catechine EGCG is goed vertegenwoordigd in matcha thee. Uit onderzoek is gebleken dat EGCG ruim 130 keer meer voorkomt in matcha thee dan in gewone groene thee.

De thee bevat veel bladgroen wat de smaak versterkt. Bladgroen wordt ook wel chlorofyl genoemd. Chlorofyl ondersteunt de lever tijdens het ontgiften. Ook zorgt chlorofyl ervoor dat ons bloed meer zuurstof op kan nemen, wat tevens kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Chlorofyl helpt daarnaast het immuunsysteem op te bouwen. Doordat je de theepoeder in zijn geheel binnen krijgt (in plaats van dat je er thee van trekt) krijg je alle goede voedingsstofjes ook echt binnen. Matcha thee heeft een wat bittere smaak en helpt goed wakker te worden door de theïne die het bevat. Dit stofje zorgt er tevens voor dat de concentratie wordt verhoogd. Een ideale thee voor in de ochtend dus!

Matcha thee heeft veel gezondheidsvoordelen, enkele heb ik hieronder opgesomd:

  • Krachtig antioxidant en helpt daardoor tegen (huid-)veroudering
  • Beschermt het hersenweefsel tegen oxidatieve schade
  • Preventie van hart en vaatziekten tegen oxidatieve schade
  • Verlaagt oxidatieve stress door medicatiegebruik.
  • Energie & concentratie opwekkend

Wist je dat je groene thee het best kunt vermengen met water van 60 graden? Een hogere temperatuur doet de belangrijke stofjes uit groene thee teniet en maakt de thee bitter. Door het gebruiken van het gehele blad wordt de thee romiger en voller van smaak dan bij gewone groene thee. Ook kun je een heerlijke matcha latte maken of simpelweg wat matcha poeder aan jouw smoothies toevoegen!

Deel dit bericht