zzzanti
Dine-Marij

Dine-Marij

Hormoonbalans & anticonceptie

Anticonceptie is natuurlijk een uitkomst voor velen, laten we daar duidelijk over zijn. Maar chemische anticonceptie is een drama voor de gezondheid van de vrouw. Waarom is de anticonceptiepil nou eigenlijk niet zo gezond? En wat zijn dan gezonde alternatieven? Daarover vertel ik je graag meer.

De hormooncyclus

Als je graag grip wilt hebben op jouw hormonen en in balans wilt zijn, is het belangrijk om de hormonen en cycli te begrijpen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want dat die hormonen kunnen schommelen, dat voelen de meeste vrouwen wel. Meestal duurt een cyclus 28 dagen, waarbij dag één de eerste dag van menstrueren is. In feite duurt de cyclus bij de meeste vrouwen tussen de 24 en 35 dagen. Iedere vrouw heeft haar eigen & unieke ritme. Het is goed om inzicht te hebben in jouw eigen cyclus. Door te monitoren waar je jezelf in de cyclus bevindt, zullen jouw hormonen je niet meer verrassen want je weet wat er komen gaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Van nature zijn hormonen niet iedere dag van de maand in dezelfde hoeveelheid aanwezig. Over het algemeen kunnen we zeggen dat met name de eerste twee weken van de cyclus oestrogeen meer actief is. In de laatste twee weken van de cyclus is progesteron meer actief. Met name in de eerste week, de menstruatieweek, voelen de meeste vrouwen zich wat minder fijn. Ook in de aanloop naar de eerste week toe kan dit al meespelen. De meeste vrouwen zijn dan wat gevoeliger voor stemmingswisselingen, vermoeidheid en allerlei soorten pijntjes. Het is goed om dan wat meer rust en ontspanning te nemen.

Niet natuurlijke anticonceptie

In de pil zitten sterk werkende synthetische hormonen, dit zijn hormonen die in een fabriek nagemaakt worden van natuurlijke hormonen. Het nadeel van deze niet-natuurlijke hormonen is dat ze slecht afgebroken kunnen worden door jouw lever. Je kunt het eigenlijk als volgt zien. Jouw lichaam is gemaakt van volledig natuurlijke cellen en weet hoe het natuurlijke stoffen moet afbreken en uitscheiden. Neem jij echter kunstmatige, niet-natuurlijke stoffen tot jou, dan weet jouw lichaam niet hoe dit afgebroken moet worden. Hierdoor cirkelen deze hormonen langer door jouw lichaam en werken ze nog sterker. Dit is eigenlijk het principe waardoor de anticonceptiepil zo krachtig werkt. Jouw lever heeft het dan ook erg zwaar met het afbreken en omzetten van deze chemische stoffen.

Wanneer je dagelijks niet-natuurlijke hormonen binnenkrijgt, ontregelen deze jouw eigen & unieke hormonale ritme. Ook slikken veel vrouwen de pil vaak door, zonder stopweek. Dit vertroebelt het natuurlijke ritme van de vrouwelijke cyclus nog veel erger. Wanneer je de pil doorslikt, gebruik je iedere dag dezelfde dosis hormonen. Dit gaat geheel tegen de natuur in! Op de lange termijn kan dit nadelige gevolgen hebben.

Klachten door niet natuurlijke anticonceptie

Steeds meer vrouwen worden bewust van wat niet natuurlijke anticonceptie met haar lichaam doet. Een veel gehoorde klacht is stemmingswisselingen of een ‘down-gevoel’ door de anticonceptiepil. Maar er zijn nog veel meer klachten waar je last van kunt krijgen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik heb hier een aantal klachten opgesomd die je kunt krijgen door niet-natuurlijke anticonceptie:

  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Depressie
  • Duizeligheid
  • Libidoverlies
  • Gewichtstoename
  • Pigmentvlekken
  • Haaruitval
  • Vermoeidheid (én vitamine B12 tekort)

Tips

Er zijn natuurlijk veel alternatieven op de markt voor de anticonceptiepil, bijvoorbeeld de prikpil, pleister, ring, staafje of een spiraal. Wat zijn nu gezonde opties? Eigenlijk is het heel simpel. Kies voor een vorm van anticonceptie zónder hormonen. Dan weet je zeker dat je geen ‘rommel’ in jouw lichaam krijgt en dat jouw natuurlijke, hormonale ritme niet wordt verstoord. Voorbeelden van anticonceptie zonder hormonen zijn het condoom en de koper-spiraal. Let op: niet de standaard hormoon-bevattende spiraal, maar de koperspiraal!

Gebruik jij toch de anticonceptiepil of gebruik je een andere vorm van anticonceptie die hormonen bevat? Zorg dan dat je voldoende groene groentes eet (500 gram per dag) om jouw lever te helpen bij het afbreken van deze hormonen. En stop absoluut met roken! Roken en gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil verhoogt het risico op trombose.

Deel dit bericht