spijsvertering
Foto van Dine-Marij

Dine-Marij

Een goede spijsvertering is de basis voor jouw gezondheid

Het spijsverteringsstelsel is het epicentrum van je gezondheid. In jouw spijsvertering worden de voedingsstoffen verteerd en opgenomen. Afvalstoffen worden er uitgescheiden. Het is ook de plek waar hormonen gevormd worden & immuunfuncties uitgevoerd worden. Hier ligt de basis van een goede gezondheid. Wanneer het hier al niet goed gaat, kan dit voor onnoemelijk veel klachten door het hele lichaam zorgen, waaronder niet kunnen afvallen of stemmingswisselingen.

Je bent wat je eet

De voedingsstoffen in je voedsel bepalen hoe je cellen zich ontwikkelen, groeien en gedijen. Al in de baarmoeder heeft de leefstijl van de moeder invloed op haar kindje. Het voedsel dat zij in in haar lichaam stopt, heeft gevolg op de ontwikkeling van het kind. Het andere deel, waar zij minder invloed op uit kan oefenen, zijn de genen. Dit wordt ook wel genetica (het genen pakket) en epi-genetica (de omgeving van de genen) genoemd. In al je cellen zitten genen in de vorm van DNA. Al die verschillende soorten cellen in jouw lichaam vormen een team dat samenwerkt. Als een lid van dat team niet optimaal functioneert, krijg je vaak klachten. Daarom moet je zorgen dat je cellen worden voorzien van voeding. Je moet het voedsel met de meeste voedingsstoffen zoeken en eten zodat je cellen alles kunnen doen wat ze willen doen. Want ze willen maar één ding; jou beschermen, je sterk & gezond maken en zorgen dat je blijft denken & ademen. Onze genen zijn door de tijd heen vrijwel gelijk gebleven. Alleen loopt onze voeding niet meer in de pas met wat onze genen gewend zijn. Dit is een grote ‘mismatch’ en dat zie je terug in de toename van gezondheidsklachten.

Het voedsel dat we de hele dag door eten bepaalt onze ervaringen van die dag. Want in wat we eten zit de essentie van het leven, van ons bestaan. Je dagen kunnen gevuld zijn met energie en logisch denken, geluk en dankbaarheid, productiviteit en progressie. Maar ze kunnen ook het andere uiterste zijn: vol lusteloosheid, wazige gedachten, verdriet, spijt. Als je slechte voeding eet, voel je je vaak ook slecht. Als je goed, gezond, energierijk voedsel eet, zit je meestal vol energie. Voeding is je aandacht en tijd waard. Niet alleen voor vandaag of morgen maar ook voor over twintig jaar. Want voeding betekent gezondheid en gezondheid is alles.

Jouw unieke microbioom

Je spijsverteringskanaal zit vol bacteriën, ook wel je darmflora genoemd. Je darmflora is al lang bij je, sinds je op de wereld kwam. Wanneer je vaginaal geboren bent, kreeg je de eerste spijsverteringsbacteriën direct van je moeder. Kwam je via een keizersnede ter wereld dan kwamen je eerste microben van de mensen die je vasthielden en uit je direct omgeving. Je bacteriologische ontwikkeling werd ook bepaald door de borst-, dan wel flesvoeding die je kreeg. Je huidige microbioom is het resultaat van een aantal factoren: de bacteriën die je kreeg van je moeder, de omgeving waarin je nu leeft en de hoeveelheid stress die je hebt. Het wordt ook beïnvloed door het voedsel dat je eet. Is dat onbewerkt voedsel of zit het vol conserveringsmiddelen of andere hormoonverstorende stoffen? Ten slotte kan het gebruik van antibiotica een gezond microbioom wegvagen. Dit komt omdat antibiotica niet zo perfect zijn dat ze alleen de slechte bacteriën vernietigen, maar ook de goede. Zo heeft een antibioticakuur vaak onplezierige bijwerkingen zoals een slechte spijsvertering, diarree of een schimmelinfectie.

Bacteriën voor jouw gezondheid

De gezondheid van de bacteriën in je spijsverteringsstelsel heeft direct verband met je algehele gezondheid. Jouw darmbacteriën zijn verantwoordelijk voor het produceren van een aantal belangrijke vitaminen, neurotransmitters en ook hormonen. Op deze manier bepaalt jouw microbioom voor een groot gedeelte hoe jij jezelf voelt. Ons ‘happy stofje’ serotonine wordt bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte in onze darm aangemaakt. Ook worden B-vitaminen en K-vitaminen door onze bacteriën in de darm aangemaakt. Dit heb je dus voor een groot gedeelte zelf in de hand door de voeding die je eet.

Jouw immuunsysteem

In feite heeft je darmstelsel meer invloed op je immuunsysteem dan welk ander deel van je lichaam ook. Een gezond darmstelsel is je voornaamste wapen tegen antigenen. Als er een verstoring ontstaat, krijgen ongunstige bacteriën meer kans om te groeien en te hechten aan de darmwand. De darmwand raakt geïrriteerd en verliest de barrièrefunctie. Hierdoor vermindert de darmpermeabiliteit en kunnen antigenen makkelijker verder het lichaam indringen. Ook kan de productie van slijm door het darmslijmvlies verstoord raken. Hierdoor kunnen ongunstige bacteriën en schimmels nog meer kans krijgen om te hechten aan de darmwand. Het microbioom kan een directe interactie aangaan met bepaalde immuuncellen en op deze manier de immuunreactie beïnvloeden. Hierdoor kan er een (dis)balans in de immuunreactie ontstaan en raakt de immuunrespons (teveel) gestimuleerd.

Pre & Probiotica

Als ons microbioom kan worden uitgedund door antibiotica, kan het mogelijk worden aangevuld door probiotica. Het eten van gezonde bacteriën in de vorm van probiotica kan de balans van goede bacteriën in de darmen helpen herstellen. Natuurlijk gefermenteerd voedsel is een bron van probiotica. Denk dan bijvoorbeeld aan yoghurt en zuurkool. Ook kun je probiotica in de vorm van een supplement gebruiken. Uiteraard kun je ook gewoon de hoeveelheid vezels in jouw voedingspatroon verhogen, wat de voeding is voor de bacteriën. Dit kun je ook in de vorm van een supplement gebruiken, dit wordt prebiotica genoemd.

Tips

Eigenlijk is het heel simpel. Goede bacteriën hebben gezonde voeding nodig om te kunnen bestaan. Slechte bacteriën gebruiken over het algemeen ongezonde voeding om te kunnen bestaan. Zo zie je dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan een gezond microbioom. Het Hormoonbalansprogramma draagt uiteraard bij aan een goede spijsvertering. Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hieronder een aantal tips opgesomd:

  • Gebruik zoveel mogelijk verse & onbewerkte voeding
  • Eet veel vezels in de vorm van groenten, noten & fruit
  • Eet meer eiwitten en minder koolhydraten
  • Gebruik natuurlijke & gezonde vetten
  • Vermijd zoveel mogelijk suiker, alcohol en koffie
  • Stimuleer jouw darmmicrobioom met gefermenteerde producten
  • Gebruik wat vaker microbioom-herstellers in je voeding zoals knoflook & uien

Deel dit bericht