gember
Dine-Marij

Dine-Marij

Gember tegen misselijkheid, verkoudheid & griep

Gember is een wortel met zoet-scherpe smaak en komt van origine uit Azië. Meestal vind je gemberwortel in zijn originele vorm in de supermarkt om in thee of gerechten te gebruiken. Ook kun je gemberpoederextract als capsule innemen. Er zijn tal van gezondheidsvoordelen aan gember te ontlenen. Deze wortel is bij uitstek geschikt tegen misselijkheid, verkoudheid en griep.

Gember staat met name bekend om zijn versterkende en beschermende werking op het maagslijmvlies. De wortel stimuleert de afscheiding van maagsap en geeft een verwarmend gevoel. Op deze manier beschermt gember tegen het ontstaan van maagzweren. Daarnaast stimuleert gember de normale peristaltiek van de maag en werkt het braakstillend. Om deze reden is gember goed in te zetten bij misselijkheid door reisziekte, zwangerschap of alcohol. De wortel stimuleert niet alleen de normale peristaltiek van de maag, maar absorbeert ook toxines en zuren. Gember is dus ook bij diarree of voedselvergiftiging goed in te zetten.

Door het stimulerende effect op de normale peristaltiek van het spijsverteringskanaal werkt gember krampstillend. Om deze reden kan het ingezet worden bij maagdarmkrampen en -kolieken. Bij een moeilijke spijsvertering kun je gember inzetten om de vertering van eiwitten te verbeteren. Tevens vermindert gember darmgasvorming en kun je het gebruiken bij winderigheid, opgezette buik en opgeblazen gevoel na de maaltijd. Ook verhoogt gember de eetlust en speekselafscheiding. Hierdoor verloopt de vertering beter en worden de slijmvliezen van maag en darmwand beter beschermd.

Door de beschermde werking op de darmwand blijft de barrière functie van de darm gewaarborgd. Het ‘leaky gut syndroom’ wordt verminderd. Dit wil zeggen dat mogelijke ziekteverwekkers minder makkelijk door de darmwand passeren. Dit werkt versterkend op het immuunsysteem. Gember is dus goed in te zetten ten tijde van verkoudheid en griep. Bovendien werkt gember ontstekingswerend op de gewrichten doordat het de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen verminderd. Het is dus goed te gebruiken bij reumatische aandoeningen als artritis, artrose en gewrichtsklachten.

Bovenal heeft gember een verwarmende en stimulerende uitwerking op de spijsvertering en de bloedsomloop. Uiteraard is de wortel met zijn pittige accent als smakelijke specerij te verwerken in gerechten.

Deel dit bericht