alcohol
Dine-Marij

Dine-Marij

Hormoonbalans & Alcohol

Hoe doe je dat, gezond blijven maar toch genieten?

Een glas wijn verhoogt de aanmaak van ons stresshormoon cortisol met 50% gedurende 24uur.  Zodoende kan alcohol een diepe slaap flink in de weg staan, maar ook jouw weerstand tekort doen. Jouw stresshormoon cortisol is namelijk ook jouw natuurlijke ontstekingsremmer. Heb jij vaker griep of last van verkoudheid na een ‘pittig weekendje doorhalen’? Dan weet je nu hoe dit komt. Je kunt jouw bijnieren steunen door extra vitamine C te gebruiken.

Daarnaast werkt alcohol oestrogeen verhogend en testosteron verlagend. Dit kan de kans op bijvoorbeeld PMS en hevige menstruatiebloedingen vergroten. Ook zorgt alcohol voor een vaatverwijdend effect waardoor er meer kans is op opvliegers in de overgang. Om jouw lever te ondersteunen richting hormoonbalans, is het verstandig veel groene groentes te eten. Met name het stofje chlorofyl uit groene groentes ondersteunt de lever om hormonen & afvalstoffen goed af te kunnen breken.

En na een avond flink doorhalen, ben je de volgende dag meer geneigd ongezonde keuzes te maken. Be prepared! Om fit te blijven is het goed om naast alcohol veel water te drinken. Een goede keuze is rode wijn of wodka-spa rood, maar drink met mate! Want er zijn geen gezondheidsvoordelen van alcohol. Ook het gezondheidsbevorderende resveratrol uit rode wijn kun je beter uit druivensap halen. Dan heb je wel de voordelen van dit stofje, maar niet de nadelen van alcohol. Mijn advies is om gelegenheden te kiezen die het voor jou waard zijn om alcohol te gebruiken en er dan ook van te genieten. De zogenoemde 80-20 regel. Maar uiteraard is dat niet iedere gelegenheid!

Deel dit bericht